Warsztaty profilaktyczne- opakowania spożywcze
Na początku kwietnia uczniowie wybranych klas uczestniczyli w warsztatach profilaktycznych na temat materiałów wykorzystywanych w opakowaniach spożywczych.
Celem warsztatów było zapoznanie uczniów z różnymi rodzajami tworzyw, ich przeznaczeniem, a także analizą wad i zalet materiałów, z których opakowania są wykonane. Zajęcia miały na celu uświadomienie młodzieży wpływu stosowanych opakowań na zdrowie, a także zachęcenie do podejmowania bardziej świadomych wyborów konsumenckich.
Warsztaty rozpoczęły się od projekcji filmu edukacyjnego oraz omówienia charakterystyki większości rodzajów opakowań spożywczych, takie jak plastik, papier, szkło i metal. Uczniowie mieli okazję zobaczyć, jak różne materiały są wykorzystywane do pakowania produktów spożywczych, poznali ich właściwości, które czynią je odpowiednimi do przechowywania żywności.
Po obejrzeniu filmu uczniowie dowiedzieli się, jak producenci oznaczają tworzywa sztuczne, poznali symbole tworzyw bezpiecznych (2HDPE,5PP, oraz 4LDPE) i tych, mogących zagrażać zdrowiu (1,3,6,7), rozpoznawali rodzaje materiałów i możliwości zastosowań opakowań, które tego dnia przynieśli do szkoły, a których regularnie używają w swoich domach.
Warsztaty pozwoliły uczniom na lepsze zrozumienie znaczenia wyboru odpowiednich opakowań spożywczych, ich wpływu na zdrowie, oraz oczywiście na środowisko. Uczniowie, poprzez przyniesienie własnych opakowań, mogli praktycznie rozpoznać rodzaj materiału i zastanowić się, czy i przy jakim użytkowaniu jest bezpieczny. Zajęcia skłoniły do refleksji nad tym, jak ważne jest podejmowanie świadomych decyzji konsumpcyjnych.